MammaMage

Träning för dig som varit gravid. Nyligen eller för några år sen.

Vad är mammaträning?

Under graviditeten töjs magen ut och blir slapp. Muskeltonusen går ner och bindväven töjs ut. När magen är stor får hjärnan signaler om att muskulaturen befinner sig långt framför ryggraden. Efter förlossningen måste signaleringen till hjärnan ändras då muskulaturen kommer närmare ryggraden, annars förblir muskeltonusen låg och bindväven behålls uttöjd. Mammamage! En slapp mage med låg muskeltonus kan orsaka mycket besvär och smärta, främst i ländrygg, bröstrygg och säte/höft.

Andra besvär av en slapp mage kan vara diastas och bråck.

Träning

Med Mammamageträning aktiverar och tränar du den djupa mag- och bäckenbottenmuskulaturen. Magen tajtas åt och dras in vilket medför ändrad signalering till hjärnan och god magkontroll, samt sluter en eventuell diastas och förebygger bråck. (Detta betyder inte att du går ner i vikt!)

Träningen börjar med avlastande aktiveringsövningar för att hitta och behålla den djupa mag- och bäckenbottenmuskulaturen. Successivt ökar belastning och snabbhet. Genom alla steg och övningar ska magaktiveringen behållas. Ju oftare aktivering upprätthålls desto snabbare blir den automatisk (feed forward), som innan graviditet.

I sista delen av träningen får du ett regelrätt träningspass som riktar sig mot det du vill. T.ex. löpning, jympa, gymträning m.m.

Aktiveringsträning kan du börja med direkt efter förlossning, vaginal eller kejsarsnitt.

Vid frågor kontakta vår Certifierade MammaMagetränare Johanna Tell

Kontakta oss gärna på
08-29 63 67 eller gå in på Boka tid.

Vi behandlar:

Idrottsskador

Idrottsskador

Löparknä, tennisarmbåge, kastaxel,
”Gubbvad”, mm. är exempel på idrottsrelaterade skador eller uttröttning.

Axel-skuldersmärta

Axel-skuldersmärta

Att ha ont i axeln eller skuldran är väldigt vanligt.
Ofta beroende på dålig hållning vid arbete eller träning. Muskler tröttas ut och senor kläms åt vilket orsakar värk.
Även skador i axeln eller besvär från nacken kan orsaka smärta i området.

Ischias

Ischias

Ischiasnerven är den kraftigaste nerven i kroppen som bildas av flera nerver i ländryggen och går på baksidan av låret, ner på bak- och framsidan av underbenet och foten. Om en eller flera av nervrötterna är störda kan man få symtom längs delar av eller hela nerven. Falsk ischias är triggerpunkts-strålning från sätet och höften som sprider sig ner längs benet.

Nackspärr

Nackspärr

Nackspärr är som namnet antyder ett rörelsehinder i nacken och halsryggen.
Hindret kan vara en led- muskellåsning eller i värsta fall diskbråck. Det vanligaste är dock ensidig eller dubbelsidig muskelkramp beroende på dålig ergonomi.

Ryggskott

Ryggskott

Ryggskott är ett samlingsbegrepp. Den akuta smärtan i ryggen kan komma av ett diskbråck eller vanligare en segmentell dysfunktion som involverar disk, led och muskelkomplex. Smärtan kommer främst av kramp i muskulaturen, ett skydd mot skada i segmentet.